2010.03.31.
22:12

Írta: Hirborze

EU szabványra cseréltetik a szoli-csöveket

2011 végéig hetente ellenőrzi a szoláriumokat a kereskedelmi hatóság. Ellenőreik szúrópróbaszerűen szállnak meg egy-egy szalont. A Magyar Szolárium Üzemeltetők Egyesülete egy tavalyi vizsgálat eredményei miatt összes szalonjában kicserélteti a fénycsöveket az EU-s szabványra. A biztonságos szoláriumokra a szervezet emblémát ragaszt ki.

Egy megfelelő szerszámmal le lehet mérni, mennyire erős a szolárium sugárzása. Sokszor előkerül ez a műszer 2011 végéig. A kereskedelmi hatóság addig hetente ellenőrzi a szoláriumokat.

"Véletlenszerűen látogatjuk a szalonokat az ország egész területén. A módszerünk az, hogy többen szállunk ki egy helyre egyszerre, és az egymás környezetében lévő üzleteket ellenőrizzük" – mondta Cserti Istvánné.

A hivatal ilyenkor minden gépet megvizsgál.

A hazai szoláriumosokat tömörítő egyesület egy tavaly év végi felmérés miatt úgy döntött, az ország összes szalonjában kicserélik a csöveket az uniós szabványnak megfelelőre. Tavaly derült ki, hogy 10-ből 9 szoláriumgép káros a szervezetre. Az új csövek fényereje éppen olyan erős csak, mint a nyári napé, így viszont nem lehet olyan gyorsan lebarnulni velük. Igaz, így biztonságosabban lehet a gépekbe feküdni. Ahol kicserélték a csöveket, ott ezt jelzik is egy matricával.

"A zöld matrica mutatja a készüléken azt, hogy mennyi ideig érvényes az a készülék, és hogy milyen intenzitással sugároz. Hogyha a készülék a megengedett mértéknél nagyobb intenzitással sugároz, akkor egy piros matrica lesz rajta" – mondta Kovács Zoltán, a MSZÜE elnöke.

Ha a kereskedelmi hatóság túl erős sugárzású gépet talál, először cserére szólít fel, később lezárja a gépet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napimuffin.blog.hu/api/trackback/id/tr941885487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása