2010.06.01.
19:15

Írta: Hirborze

Óriási víznyelő nyílt Guatemalában

Ez nem fotosop! Az Agatha hurrikán egyik látványos kísérője volt egy útkereszteződésben megnyílt, hatalmas víznyelő. A természetben is előforduló jelenségnek mesterséges okai is lehetnek.

A víznyelő (angolul sinkhole, spanyolul hundimiento) természetben előforduló karsztjelenség, akkor keletkezik, ha a talajfelszín alatti karsztkőzet – jellemzően mészkő vagy dolomit – meggyengül, a leszivárgó víz tágítja a kőzet repedéseit, és kimos egy barlangot.

Ha egy ilyen, föld alatti barlangok mennyezete elvékonyodik, beomolhat, amikor már nem bírja a rá nehezedő terhelést. A víznyelők nyílása olykor meglepően szabályosan kerek lehet.

Bár a víznyelő természeti jelenség, mesterséges okai is lehetnek, az emberi tevékenység felgyorsíthatja  a keletkezésüket. A kutak például a kasztkőzetben levő víztározóból szívják a vizet, így csökkenthetik bennük a nyomást. Az építkezések során keltett rezgések is hozzájárulhatnak egy víznyelő beszakadásához, akárcsak a bányajáratok vagy a csatorna- és vízellátórendszer régi, már nem használt, földben maradt tartályai, amelyek egy idő után összeroppannak.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napimuffin.blog.hu/api/trackback/id/tr352048680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása