2010.03.02.
20:26

Írta: Hirborze

A világ legnagyobb virága

Melyik lehet most a világ legnagyobb virága? Nemrég a képen látható kétméteres, 75 kilós mexikói példány volt az aktuális csúcstartó, de három nap után már elvirágzott.









Ma valószínűleg valahol az indonéz őserdőben rejtőzködhet az éppen legnagyobb virág, mert ez a faj, az Amorphophallus titanum itt őshonos. Az eddig dokumentált legnagyobb példány 294 centi magasra nőtt 2005-ben a stuttgarti botanikus kertben.

A mexikói kétméteres példány szintén egy botanikus kertben nőtt, Veracruz államban, Río Blanco városában, a látogatón nagy örömére (Ez látható a képeken, a videón azonban egy másik példány.). A ritka növény virágzása szenzációnak számít, hiszen az Amorphophallus titanum 40 évente csak egyszer virágzik és csak három napig.

 


A virágnak nem csak a mérete, hanem a bűze is óriási. Erős dögszagot áraszt ugyanis, ezzel vonzza magához a döglegyeket és egyéb rovarokat, amelyek a beporzását végzik. Állítólag ezzel a kártevőit - köztük az embert - is távol tartja magától.

 


A növény angol neve, a cadaverous flower (kb. hulla virág) is a bűzre utal. A magyar név - a szagló torzsa vagy a titánbuzogány - kevésbé mellbe vágó, a tudományos neve viszont arról árulkodik, hogy az őt rendszerező tudósoknak pajzán gondolatai támadtak a láttán. Az Amorphophallus titanum név ugyanis szó szerinti fordításban azt jelenti, hogy "hatalmas, alaktalan merev hímtag" (amorphos = formátlan, phallos = merev pénisz, titan = óriás).

 


Indonéziában a helyiek hatalmas föld alatti gumója miatt termesztik is, mivel élelmiszerként használják. Az európai ember számára egy olasz botanikus, Ordoardo Beccari fedezte fel 1878-ban Szumátrán.

 






 
 
 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napimuffin.blog.hu/api/trackback/id/tr991803915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása