2010.03.21.
15:17

Írta: Hirborze

Szúnyogok adják be a védőoltást

Japán tudósok olyan genetikailag módosított szúnyogokat hoztak létre, amelyek a korábban általuk terjesztett betegségek elleni szérumot állítják elő, és juttatják csípésükkel az ember testébe.

A szúnyogok, amelyek milliói eddig arról voltak híresek, hogy számos veszélyes betegség kórokozóját hordozzák és terjesztik, ezentúl repülő ápolónőként fogják beadni az embereknek a saját maguk által termelt ellenanyagot, a szérumot, aminek köszönhetően a szúnyogok által megcsíptettek egy életre védettséget szereznek a járványos betegség ellen.

A kutatás eredményét Shigeto Yoshida, a Jichi Medical University kutatója és csapata ismertette az Insect Molecular Biology című szaklapban. A japánok genetikailag módosított szunyogai a Leishmaniose, vagy közismertebb nevén dum-dum láz, fekete láz elleni szérumot termelnek és juttatnak az emberek szervezetébe.

A betegség a fejlődő országok mellett elterjedt még a Földközi-tenger medencéjében is, ahol egyes fajtái a kutyákat és az embereket is megtámadják. Szicíliában például a kutyák 80 százaléka fertőzött a Leishmaniose által.

Az önkénes és repülő védőoltó szúnyogok előnyei a fertőző betegségek leküzdésében nem szorul magyarázatra. Az például különösen nagy, forradalmi előnyük, hogy teljesen ingyenesek. Ez lehet egyébként egyik nagy hátrányuk is, hiszen alighanem ki fogják vívni a nagy gyógyszergyárak ellenszenvét. Máris számos aggály merült fel amiatt, hogy a szúnyogok a betegek, a fertőzöttek hozzájárulása nélkül adják be a védőoltást, ami a gyógyszercégek szerint etikai, jogi problémákat rejt magában.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napimuffin.blog.hu/api/trackback/id/tr381856781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása