2010.04.28.
18:34

Írta: Hirborze

Óriásgilisztákat találtak Idahóban

gili

A University of Idaho egyetem kutatói kihaltnak hitt óriásgiliszta, a Driloleirus americanus két példányát találták meg  Palouse-ban, Idaho és Washington állam határán, az USA északnyugati részén, a kanadai határ közelében.

 

 

Az egy méter hosszúra is megnövő kukacokat évszázadokig mesebeli lénynek hitték a tudósok, aztán amikor  1897-ben hivatalosan is felfedezték, kiderült, hogy szinte minden igaz volt a mondákból: a meghökkentő méret, a fehér szín, a lilioméra emlékeztető virágillat, amit a giliszta áraszt magából (erre utal a latin neve is, ami liliomkukacot jelent), és az, hogy ha veszélyben érzi magát, leköpi a támadóját.

Az állat populációja a XX. század második felében nagyon megfogyatkozott, és a nyolcvanas évek óta kihaltnak is hitték, miután előtte 30 éven át mindössze négy példányt láttak belőle. A most megtalált két kukac jóval kisebb, mint amiket annak idején feljegyeztek, mindössze 30-35 centisek. Elképzelhető, hogy több is él belőlük Idahóban, de nagyon nehéz a nyomukra bukkanni, mivel a föld alatt ötméteres mélységig húzódó járatokban élnek. A kutatók most a giliszta veszélyeztetett fajjá nyilvánításáért lobbiznak.

 

Szólj hozzá!

Címkék: giliszta

A bejegyzés trackback címe:

https://napimuffin.blog.hu/api/trackback/id/tr201959967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása