2010.05.09.
17:03

Írta: Hirborze

Újabb szenzációs felvételek a Marsról + KÉPEK

20100505 mars hirise 1

A Mars Reconnaissance Orbiter nagyfelbontású kamerájával rendkívül látványos és részletes felvételek készültek a vörös bolygó különböző tájairól.








A NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO)  nevű űrszondája új korszakot nyitott  a vörös bolygó feltérképezésének folyamatában. A 2006 óta a Mars körül keringő űreszköz nagyfelbontású kamerájának (High Resolution Imaging Science Experiment camera, HiRISE)rss révén korábban soha nem látott részleteket  ismertünk meg bolygószomszédunk felszínén.

A kamera eddig több mint 14 000 különböző, egyenként kb. 30-40 km2-es marsi területet figyelt meg, egy-másfél méteres felbontás mellett. A képek részletes elemzése segíthet választ adni számos fontos, például a múltbeli, felszíni vízfolyások létezésével, vagy a Mars felszínváltozásának dinamikájával kapcsolatos kérdésre.

20100505 mars hirise 2

Deformálódott kráterek az Utopia-síkságnak keresztelt vidéken. A kráterek peremei egyáltalán nem a megszokott kör alakot követik, sokkal inkább elliptikusak vagy szögletesek. Hogy pontosan milyen folyamatok vezettek ezek kialakulásához, egyelőre még rejtély










A legutóbb közzétett, több mint 750 megfigyelés eredményeit összegző képgyűjteményben többek között különös homokdűnékben, deformálódott kráterekben és ősi víz- vagy lávafolyások nyomaira emlékeztető alakzatokban gyönyörködhetünk.

20100505 mars hirise 3

Jeges-homokos dűnék a Mars északi sarkvidékén, melyek jól szemléltetik a marsi jégsapkák szezonális változását. A melegebb időszak beköszöntével a jég alatt fekvő, sötét homokréteget a Nap sugárzása felmelegíti, így a jégréteg alsó részei szublimálni kezdenek. A keletkező szén-dioxid nyomása helyenként megrepeszti a jeget, s a felszínre kerülő, majd a jégfalak mentén lezúduló homok kialakítja a képen is látható, sávos mintázatot.










Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napimuffin.blog.hu/api/trackback/id/tr141986274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása