2010.06.02.
18:45

Írta: Hirborze

Rosszul tervezett gyalogút miatt perlik a Google-t

Egy amerikai nő 100 ezer dollárra, azaz több mint 22 millió forintra perli a Google Maps térképszolgáltatást, miután a mobiltelefonról is elérhető, gyalogosmódba állított útvonaltervező egy forgalmas országútra vezette, ahol egy autó elütötte. Lauren Rosenberget az Utah állambeli Park Cityben még 2009 januárjában érte a baleset, amikor az automata útvonaltervező szerint a félórás sétából mintegy 800 méteres szakasz a neve alapján csendesnek tűnő Deer Valley Drive (Szarvasvölgy út) mentén vezetett. Ez az elnevezés ugyanis a másik neve az Utah állambeli 224-es számú, kétszer kétsávos országútnak, ennek mentén a gyalogosok számára nincs kijelölt hely.
 
 
 
A Google azzal védekezik, hogy a térképen olyan figyelmeztetés látható, amely a kijelölt út pontatlanságára és az ebből eredő esetleges veszélyekre is felhívja a figyelmet. Rosenberg szerint a Google gondatlan és hanyag volt, mert olyan gyalogutat jelölt ki, amelyet még a figyelmeztetések mellett sem lett volna szabad felajánlania.

Az eset érdekessége, hogy a balesetet okozó - szintén perbe fogott - sofőr felelősségének megállapítása mellett elmarasztalható-e a Google, amely az egyértelműen veszélyes utat javasolta.

A károsultnak a térkép javaslatai ellenére elsősorban a józan ítélőképességére kellett volna hagyatkoznia, mielőtt a négysávos útra lépett, de felvetődik a kérdés, hogy egy olyan gyalogos, aki még sohasem járt a környéken, akár azt is feltételezheti, hogy a Google javaslatai a legjobbak, a kijelölt utakról letérni még az országúti sétánál is veszélyesebb.
 
MTI 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napimuffin.blog.hu/api/trackback/id/tr542051541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása