2010.03.01.
17:26

Írta: Hirborze

Nem tágít a pláza-mániás veréb

Két éven belül harmadszor szabadították ki az egyik pécsi áruházból azt a verebet, amelyiket legutóbb Sumonyban engedtek szabadon, de a viszonylag nagy távolság ellenére visszatalált az bevásárlóközpontba - tudta meg a Független Hírügynökség a Magyar Madártani Egyesület Baranya Megyei Csoportjától.

 

A szervezet rendszeresen befogja és gyűrűzést követően szabadon engedi a hipermarketekbe betévedő madarakat. A februári befogás során egy már gyűrűzött kanverebet is fogtak, amelyről kiderült: korábban már kétszer befogták a pécsi nagyáruházban.

Először 2008 márciusában került a hálóba, akkor Sumonyba szállították, ahol gyűrűzést követően szabadon engedték. A vidéki környezet azonban nem tetszett a madárnak, mert egy héten belül újra ugyanabba az áruházba keveredett. Megint befogták és újra messze vitték a várostól, de a veréb egy év után újra visszatalált, és megint ugyanabba az áruházba költözött be.

Ezúttal a Pécstől nem annyira távoli Szentlőrincen engedték el abban a reményben, hogy egy nagyobb település talán vonzóbb lesz számára, és nem tér vissza újra az áruházba.

A Magyar Madártani Egyesület Baranya Megyei Csoportjának tájékoztatása szerint a házi verebek életüket a születésük alig néhány km-es körzetében élik le. Nagyobb távolságokra nem vonulnak el, csak kisebb kóborlásokat végeznek. Azonban az, hogy az áruház-mániás veréb ennyire ragaszkodik eredeti élőhelyéhez, még a szakembereket is meglepte.

Forrás: Független Hírügynökség

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napimuffin.blog.hu/api/trackback/id/tr881800239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása