2010.03.08.
18:57

Írta: Hirborze

Tarolt A bombák földjén

A legtöbb, hat Oscar-díjat zsebelt be kilenc jelöléséből A bombák földjén című háborús film az 82. Oscar-díjkiosztón helyi idő szerint vasárnap este a hollywoodi Kodak Színházban. James Cameron ex-felesége lett a legjobb rendező, a gála történetében először kapta nő az elismerést. Cameron "Avatar"-ja kilenc jelöléséből hármat váltott valóra.

 

 

Az iraki háborúban szolgáló tűzszerészekről szóló "A bombák földjén" kapta a legjobb eredeti forgatókönyv, a legjobb hangvágás, a legjobb hangkeverés, a legjobb vágás, a legjobb rendező és a legjobb film Oscarját. Az Amerikai Filmakadémia gálájának történetében először vette át női rendező, Kathryn Bigelow a legjobb rendezőnek járó díjat. Bigelow egyébként a negyedik rendezőnő, akit ebben az Oscar-kategóriában jelöltek.
 


James Cameron, Bigelow ex-férjének "Avatar"-ja kilenc jelöléséből hármat váltott valóra: minden idők legsikeresebb filmalkotásáé lett a legjobb látványtervezés, a legjobb fényképezés és a legjobb vizuális effektek Oscarja.

A színészek és a színésznők kategóriáiban a papírforma érvényesült: aranyszobrot kapott az osztrák Christoph Waltz (legjobb férfi mellékszereplő - Becstelen Brigantyk), Mo'Nique (legjobb női mellékszereplő - Precious), Sandra Bullock (legjobb női színész - A szív bajnokai) és Jeff Bridges (legjobb férfi színész - Crazy Heart).




Érdekesség, hogy Bullock szombat este két Arany Málnát is átvett személyesen Hollywoodban, a tavalyi év legrosszabb női alakításáért az All About Steve című vígjáték szerepéért. 


Két-két Oscart kapott a "Fel!" (legjobb animációs film, legjobb eredeti filmzene), a "Precious" (legjobb női mellékszereplő, legjobb adaptált forgatókönyv) és a "Crazy Heart" (legjobb férfi színész, legjobb eredeti filmdal).

Nagy meglepetésre a legjobb külföldi film az argentin "El secreto de sus ojos" lett, a "Star Trek"-é pedig a legjobb smink lett.

Forrás: 2010 AFP/Független Hírügynökség
 


 

Szólj hozzá!

Címkék: oscar

A bejegyzés trackback címe:

https://napimuffin.blog.hu/api/trackback/id/tr331821934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása