2010.03.14.
13:39

Írta: Hirborze

Slota nem tudja a szlovák himnuszt?

Nem ismeri nemzete himnuszát Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke. Sőt, azt sem tudja, ki szerezte a szövegét - adta hírül a német DPA hírügynökségre hivatkozva a szlovák sajtó.

 

 

 

 

 

Slota a hét elején külföldi újságíróknak nyilatkozott a Szlovák Nemzeti Párt kezdeményezésére jóváhagyott hazafiassági törvényről, amely a diákoknak is rendszeres himnuszhallgatást, és éneklést ír elő. A német DPA hírügynökség azonban figyelmeztet: Slota nem tudta pontosan idézni a himnusz szövegét. Sőt nem tudta, hogy ki szerezte: Janko Matúška helyett Janko Kráľt említette. A két nemzetébresztő ugyan kortárs volt, ismerték is egymást.

A himnusz egyik sorában - szó szerinti fordításban - az szerepel: "Állítsuk meg őket, testvérek, hiszen ők elvesznek!" Slota ehelyett azt mondta: "Ébredjünk, testvérek, hiszen ők elvesznek!"

Peter Paluš pártszóvivő próbálta menteni a helyzetet. "Biztosíthatom Önöket, hogy Ján Slota a himnusz szerzőjének nevét és a himnusz szövegét is ismeri, azoktól eltérően, akik az elnöki palota előtt tüntettek." Ezzel arra a körülbelül ezer tiltakozóra utalt, akik a héten Ivan Gašparovič államfőtől azt követelték, ne írja alá a hazafiassági törvényt.

A Szlovák Nemzeti Párt szerint Slota a himnusz valamennyi versszakát ismeri. Tévedései semmit sem jelentenek, bár igaz, hogy a pártelnöknek kissé nehezen megy a nevek megjegyzése. Mindeközben a szlovák közvélemény tudja, a himnusz szövegét és a szerző nevét már a kisdiákok is jól ismerik.

A pozsonyi Sme napilap értesülése szerint az államfő fontolgatja, hogy nem írja alá a törvényt, amely április elsején léphetne hatályba. A lap úgy tudja, hogy Robert Fico kormányfő pártja, a Smer is ezt kéri tőle, mert a jogszabály nem várt ellenkezést váltott ki szlovák közvéleményben is, márpedig azzal a választásokra készülő Szlovákiában most minden párt csínján bánik.

Állítólag a két szlovák ellenzéki parlamenti párt - a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió, valamint a Kereszténydemokrata Mozgalom - is megbánta, hogy tartózkodott a szavazáskor.

Forrás: Független Hírügynökség

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napimuffin.blog.hu/api/trackback/id/tr751838784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása