2010.03.18.
22:27

Írta: Hirborze

Titokzatos légigyakorlat Ferihegy felett

Izrael budapesti nagykövete tagadja, hogy izraeli kémrepülőgépek repültek be szerdán a magyar légtérbe. A gépeket lefotózó szakértő viszont továbbra is állítja: a típust az izraeli hadseregben elektronikus felderítésre rendszeresítették. Az ügyben a miniszterelnök azonnali vizsgálatot rendelt el. Kiderült: a gépek repüléséhez a közlekedési hatóság adott engedélyt, de csak annyit tudni: valamit gyakoroltak a magyar légtérben.

Zord Gábor amatőr repülőgép-szakértő készített felvételeket a repülőkről szerdán, Ferihegyen. A gépek, a lajstromjel szerint, az izraeli légierő kötelékébe tartoznak. A két repülő megközelítette a repülőteret, de nem szálltak le, átstartoltak, azaz továbbrepültek. A miniszterelnök az ügyben azonnal tájékoztatást kért az érintett tárcák vezetőitől.

Kiderült: a gépek Törökországon és Bulgárián is átrepültek, majd Románia felől érkeztek Magyarországra. Miután beléptek az ország légterébe, egyre alacsonyabbra süllyedtek, Ferihegy előtt már olyan alacsonyan szálltak, hogy könnyen le tudták őket fotózni. Aztán továbbrepültek.

A repüléshez a Nemzeti Közlekedési Hatóság adott engedélyt.

„A Külügyminisztériumon keresztül érkezett a szabályos kérelem a gyakorlórepüléshez, amit megadtunk, a gépek rendben végrehajtották a tervet” – mondta Lovas Károly Róbert, a Nemzeti Közlekedési Hatóság alelnöke.

Hogy mit kerestek a magyar légtérben izraeli gépek, az közlekedési hatóság elnökhelyettese nem árulhatta el.

Aliza Bin-Noun, Izrael budapesti nagykövete is csak annyit mondott: gyakorlórepülést hajtottak végre. Szerinte rutinfeladat volt, és már többször is volt ilyen gyakorlórepülés Magyarország felett.

A diplomata ugyanakkor tagadta, hogy a gépek felderítő céllal repültek be az országba, és azt is, hogy akár mobiltelefonok lehallgatására is képes kémrepülőgépek voltak.

„Egy egész picike számot tudtam leolvasni a gépről, interneten utánanéztem, eszerint a gépek az izraeli hadseregben elektronikus felderítésre vannak rendszeresítve” – mondta Zord Gábor repülőgép-szakértő, a Magyar Nemzet újságírója.

Az izraeli hadügyminisztérium illetékese egyébként azt mondta a HVG kérdésére, hogy nem is kettő, csak egy gép repült.

FOTÓ FORRÁSA: LEGIERO.BLOG.HU

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napimuffin.blog.hu/api/trackback/id/tr581851057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása