2010.03.24.
18:08

Írta: Hirborze

Végveszélyben a gorillák

Sokkal rosszabb a gorillák helyzete Afrikában, mint azt korábban gondolták - közölte szerdán az ENSZ környezetvédelmi programja (UNEP). A szervezet által közzétett jelentés szerint akár tíz éven belül eltűnhet a Nagy Kongó-medence országaiban élő gorillák két faja. A jelentés szerint egy korábbi felmérés azzal számolt, hogy két évtizeden belül 90 százalékkal csökkenhet a gorillák már most is súlyosan veszélyeztetett állománya.

 

Az UNEP szerdán közzétett előrejelzése szerint a helyzet nem rossz, hanem katasztrofális a gorillák számára. A legújabb felmérések szerint ugyanis az illegális fakitermelés, bányászat, a dzsungelhús-kereskedelem és a polgárháborús harcok valamint az annak következtében meginduló menekültáradat miatt akár tíz éven belül eltűnhetnek a gorillák - mondta az UNEP vezető munkatársa, Christian Nellemann.

Az UNEP jelentését a veszélyeztetett fajok kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezmény vasárnap kezdődött dohai találkozóján tették közzé. A jelentés szerint a gorillákat az ember mellett az Ebola vírus is sújtotta. A vírus több ezer emberszabású majmot ölt meg, köztük gorillákat. A megfertőződött főemlősök 90 százaléka elpusztult.

Forrás: AFP/Független Hírügynökség

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napimuffin.blog.hu/api/trackback/id/tr751865727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása