2010.03.31.
22:31

Írta: Hirborze

Gyásznap Moszkvában

Flowers left in memory of the victims of bombings on the Moscow metro

Gyásznapot tartanak Moszkvában a hétfői metrótámadás áldozatainak emlékére. A két robbantásban, amelyet a reggeli csúcsforgalomban öngyilkos merénylők követtek el 39-en haltak meg, de ez a szám még nőhet, mivel a több mint 70 sebesült közül sokak állapota súlyos.

Az orosz külügyminiszter nem zárta ki, hogy a támadással vádolt észak-kaukázusi muzulmánokat támogatták az afgán-pakisztáni határnál tevékenykedő fegyveresek.

Vörös szekfű a mozgólépcső mellett, virághalom a peronon. A terrortámadás áldozataira emlékeznek Moszkvában. A zászlókat félárbocra eresztették illetve fekete szalagokat tettek melléjük. A gyásznapon a televíziók nem sugároznak reklámot és szórakoztató műsorokat.

„Az volt a céljuk, hogy reszkessünk és féljünk, pánikot és bizonytalanságot akartak, de ez nem sikerült” - vélekedik egy férfi.

Vannak, akik attól tartanak, hogy a metróállomásokon elkövetett robbantások egy merénylethullám kezdetét jelentik.

„A biztonsági szolgálatok megbuktak, nem tudnak megvédeni minket” - mondta egy asszony.

A támadás után egyébként a metróba és a repterekre is több rendőrt vezényeltek.
Az első robbantás helyszínén még az este virágot elhelyező orosz államfő azt ígérte, hogy megtalálják és likvidálják a terroristákat.

„Ezek vadállatok. Teljesen mindegy, hogy miért cselekedtek. Amit tettek, az bűncselekmény, akármilyen törvényt vagy erkölcsi szempontot veszünk figyelembe. Nincs kétségem afelől, hogy megtaláljuk és elpusztítjuk őket” - mondta Dmitrij Medvegyev, akinek felajánlotta segítségét bűnösök kézre kerítésében az amerikai elnök is.
 
The faces of two women thought to have carried out the Moscow bombingsA hatóságok szerint a támadást két öngyilkos merénylő nő követte el, akiknek megtalálták a maradványait. Az akció kitervelésével észak-kaukázusi muzulmán szélsőségeseket vádolnak. Az orosz külügyminiszter nem zárta ki azt sem, hogy az afgán-pakisztáni határnál tevékenykedő fegyveresek segítették őket.

 
 
Moszkva városa egyébként az áldozatok családjainak fejenként 1-1 millió rubelt, átszámolva körülbelül 6 és fél millió forintot ad.

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://napimuffin.blog.hu/api/trackback/id/tr641885526

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Putyin comeback 2010.04.01. 09:08:47

A tragédia jó alkalom lehet Putyinnak arra, hogy az orosz egység harcosaként ismét megerősítse tekintélyét. Erre igencsak szüksége lehet, ha neadjisten 2012-ben vissza akarná venni az elnöki széket Medvegyevtől.Hétfőn nagyerejű robbanások rázták meg Mo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása