2010.04.10.
15:23

Írta: Hirborze

Drámaian csökken az osztrák gleccserek mérete

Az osztrák gleccserek csaknem kilencven százaléka összezsugorodott 2009-ben, van amelyik 46 méterrel lett kisebb - közölte pénteken az Ausztriai Alpesi Társaság.

 

 

 

 

A nyilvánosságra hozott kutatási eredmények azt mutatják, hogy az Ausztriában található 96 gleccserből 85 kisebb lett, mint egy évvel ezelőtt. A legdrasztikusabb változás a tiroli Ötz-völgyben lévő 11 gleccsernél történt: három közülük több mint 40 méterrel, nyolc pedig 20 méterrel lett kisebb. Csupán egy gleccser mérete nőtt Ausztriában, de csak néhány tucat centiméterrel.

A változások egyértelműen a klímaváltozás miatt történtek: a 2008-2009-es téli időszakban a hőmérséklet 0,2 Celsius-fokkal volt több az átlagnál, tavaly nyáron pedig 2,1 Celsius-fokkal.

Az ÖAV illetékesei szerint az elolvadt jégtömeg nem pótlódik, így a várható nyári hőmérséklet miatt a gleccserek még jobban összezsugorodnak majd idén.

Forrás: Független Hírügynökség
 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napimuffin.blog.hu/api/trackback/id/tr401909794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása