2010.05.16.
16:43

Írta: Hirborze

Utolsó útjára indult az Atlantis

Az amerikai űrsikló-flotta tagját 1985-ben lőtték fel először. Az űrsiklók-programot az év végén felszámolja a NASA. Az Atlantis fellövése után már csak két űrrepülő indítását tervezik.

 

 

 

 

 

Az Atlantis hat űrhajóst, valamint több mint 12 tonnányi felszerelést szállít a Nemzetközi Űrállomásra. Az űrsikló a többi között akkumulátorokat, egy kommunikációs antennát valamint egy öttonnás orosz modult visz magával. A 12 napos küldetés alatt három űrsétát hajtanak végre az űrhajósok. Az egyenként hat és fél órásra tervezett séták alatt az antenna, és az akkumulátorok beszerelése lesz a legfontosabb feladat.

Az Atlantis 1985-ben hajtotta végre első küldetését. A mostani lesz a 32. és egyben az utolsó útja az űrbe. Az űrsikló-flottát az év végén számolja fel a NASA. Az Atlantis fellövése után már csak két űrsikló indítását tervezik. A Discovery szeptemberben, az Endeavour pedig novemberben indul a Nemzetközi Űrállomásra.

Az űrsiklók nyugdíjas éveiket múzeumban töltik majd. Az Atlantis azonban visszatérése után nem lesz azonnal kiállítva, előbb még tartalék gépnek használják, ha esetleg gond lenne a két másik űrsiklóval.

Forrás: AFP/Független Hírügynökség

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napimuffin.blog.hu/api/trackback/id/tr662007541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása