2010.07.02.
08:31

Írta: Hirborze

Egészségtelen egyenesen ülni

42328901 seating pos3 416.gifAz emberi testet nem ülésre tervezték, így sokan küszködnek derékfájdalmakkal. Egy új kutatás szerint nem egészséges, ha egyenes derékkal ülünk, az a legjobb, ha 135 fokot zár be a testünk a lábunkkal.

 

 

 

Egy kutatás szerint nem jó, ha egyenesen ülünk munka közben. Skót és kanadai tudósok MRI-vel mutatták ki, a hát mely részei feszülnek meg, ha rosszul ülünk – írja [1] a BBC Online. A legjobb pozíció szerintük, ha hátradőlünk, vagyis 135 fokban ülünk.

Egy brit felmérés szerint a lakosság 32 százaléka több mint tíz órát ül naponta, ezek fele még akkor sem áll fel az asztaltól, amikor ebédel. Az emberek kétharmada otthon is ül.

A kutatást Aberdeenben végezték a Woodend kórházban. Huszonkét egészséges önkéntest vizsgáltak hordozható MRI-gépekkel. Az önkéntesek három különböző pozícióban ültek, előredőlve, derékszögben, illetve a fent említett 135 fokos szögben. A legjobban akkor feszült meg a gerinc, amikor 90 fokos szögben ültek, legkevésbé pedig a 135 fokos ülésnél.

Három emberből egy szenved deréktáji fájdalmakban és ebben nagy szerepe van annak, hogy sokat ülünk. A testünk nem ülésre van tervezve – magyarázza Rishi Loatey, a brit chiropractic szövetségtől.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napimuffin.blog.hu/api/trackback/id/tr342124629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása