2010.03.22.
20:02

Írta: Hirborze

Balhéba keveredett a Google csapata

Faji kérdés miatt került bajba a Google szerkesztői csapata, ugyanis a keresőprogram az angol „miért" szó begépelése után automatikusan a „Miért olyan rondák a feketék?" kérdést listázta ki.Több millió felhasználó háborodott fel szerte a világon, mikor szembesült a keresőprogram által kiadott elsődleges lehetőséggel az angol „miért" kérdőszó begépelése után. A goromba frázis több héten keresztül bukkant fel a Google-ben minden egyes ilyen alkalommal.  
 
 

Az egyik dühös felhasználó elmesélte, hogy a kilenc éves unokahúgának készült segíteni a házi feladat megírásában, mikor kihozta a Google az ominózus kérdést. A férfi nem győzte magyarázni a megszeppent kislánynak, mért dob ki ilyeneket a keresőprogram, főleg, hogy mindketten színes bőrűek.   

Később értesítették a Google vezetőit a hibáról, akik kijavították azt, és bocsánatot kértek a baklövésért. Az egyik szóvivőjük elmondta, mentségükre válhat, hogy a kidobott kérdések sorrendje a felhasználók által alakul. Egy-egy kompromittáló kérdés pedig átcsúszhat a szűrőkön.

A népszerű keresőprogram már ez előtt is került hasonló konfliktusokba. Tavaly egy, a first ladyről kreált gúnyrajz tűnt fel a Google-ön, 2007-ben pedig egy amerikai színes bőrű iparmágnás képe került a majmokról készült képek közé.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napimuffin.blog.hu/api/trackback/id/tr1001860496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása