2010.03.28.
17:05

Írta: Hirborze

Rekordot döntött a Föld Órája akció

A világ legmagasabb épületei és más nevezetességei is sötétségbe borultak szombaton, hogy egy órán keresztül figyelmeztessék a Föld lakóit a klímaváltozás veszélyére. A Föld Órája akció idén rekordot döntött: összesen 125 ország négyezer városa csatlakozott hozzá. Elsőként Ausztráliában oltották le szombat este 60 percre a villanyokat, majd nyugat felé indulva sorra elsötétültek a városok.

 

Csatlakozott az akcióhoz az egyik legnagyobb szennyező ország, Kína is, így a pekingi Tiltott Városban és az olimpiára készült Madárfészek Stadionban is kihunytak a fények. A szintén nagy szennyezőnek számító India is részt vett a villanyoltásban: Delhiben és Mumbaiban az elnöki palota mellett az üzletek, a szállodák és a lakások nagy része is sötétségbe borult. Lekapcsolták a fényeket egy órára a világ legmagasabb épületében, a dubai Burdzs Kalifában is, ám biztonsági okokra hivatkozva nem engedélyezték a közvilágítás megszüntetéséta bangkoki hatóságok. A városban ugyanis szombat este kormányellenes megmozdulást tartott az ellenzék.

Európában is elsötétült a legtöbb nevezetesség. Párizsban több mint 240 épület világítását kapcsolták le, ám az Eiffel-torony 60 helyett mindössze 5 percre borult sötétbe. Londonban nem csak a Big Ben fényeit oltották le, de egy órára elsötétült a Piccadilly Circus híres fényreklámja is, Berlinben egyebek mellett a Brandenburgi-kapunál, Rómában pedig számos műemlék mellett a Trevi-kút kapcsolták le a díszkivilágítását is. Az Egyesült Államokban harminc állam vett részt a WWF környezetvédő szervezet által kezdeményezett akcióban, így mások mellett sötétbe borultak a Las Vegas-i kaszinók, a New York-i Empire State Building és a San Franciscó-i Golden Gate híd is.

A Föld Órája kampány 2007-ben kezdődött az ausztráliai Sydneyben, és hamar népszerű lett világszerte. Az idei akcióban minden eddiginél több város vett részt a közvilágítás lekapcsolásával, vagy mérséklésével, míg számos ember otthonában gyújtott gyertyát az elektromos világítás helyett.

Forrás: AFP, Független Hírügynökség

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napimuffin.blog.hu/api/trackback/id/tr71875237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása