2010.04.02.
01:09

Írta: Hirborze

Eiffel-tornyot épít Londonnak Anish Kapoor

Eiffel-tornyot épít a brit fővárosnak Anish Kapoor világhírű szobrász, aki persze „átkölti” a franciák jelképét.

A 120 méter magas, megmászható torony terveit Boris Johnson, London polgármestere mutatta be. Ezek szerint az acélkonstrukció a 2012-es ötkarikás játékok Olimpiai Parkjában kap helyet azzal a szándékkal, hogy a sportesemény után is látogatókat vonzzon - számolt be internetes kiadásában a The Guardian című brit lap.

 

 

Kapoor mellett vélhetően Antony Gormley és Caruso St John is pályázott a megvalósításra. Boris Johnson szerint az indiai születésű szobrász „fogta a torony ötletét, és a modern brit művészet darabjává formálta”. A polgármester hozzátette, a terv minden bizonnyal megrémítette volna Gustave Eiffelt.

A torony hivatalos neve Lakshmi Mittal acélmágnás után ArcelorMittal Orbit lesz. Mittal Európa leggazdagabb embere, és ő állja az építési költségeket. Boris Johnson a tőle megszokott szertelen stílusban azt is megjegyezte, hogyha ő és Lakshmi nem futnak össze a davosi gazdasági fórumon a ruhatárban, akkor nem épülne meg a torony.

„A projekt fantasztikus lehetőség arra, hogy valami igazán látványos épüljön London számára, az olimpiai játékok számára, olyan valami, ami tartósan őrzi majd a játékok emlékét” - fogalmazott a mágnás. Az építési költségek várhatóan 19,1 millió fontot (5,7 milliárd forint) emésztenek fel. „Persze sokan mondhatják, hogy nem vagyunk normálisak, amiért a gazdasági válság mélyén vágunk bele Nagy-Britannia legnagyobb köztéri műalkotásának építésébe” - mondta a polgármester, aki hozzátette: mind ő, mind pedig Tessa Jowell, az olimpia ügyével foglalkozó miniszter meg van győződve arról, jól teszik, hogy belevágnak.

Kapoor kollegájával, Cecil Balmond a világ vezető mérnökeinek egyikével vágott bele a projektbe, amelyhez mintegy 1400 tonna acélt használnak fel, és amely 2011 decemberére készülhet el.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napimuffin.blog.hu/api/trackback/id/tr921888464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása