2010.05.09.
17:08

Írta: Hirborze

Előbb hullanak a dohányosok fogai

A dohányosoknak kétszer akkora esélyük van fogaik elvesztésére, mint a nem dohányzóknak.

A német szövetségi fogorvosi kamara és a Német Rákkutató Központ Berlinben bemutatott legújabb tanulmánya szerint a dohányosok lényegesen gyakrabban szenvednek olyan fogínybetegségekben, mint az ínysorvadás, amely a fogak kilazulásához vezet.

 

 

Lehetséges indokként a tudósok azokat a dohányfüstben lévő káros anyagokat nevezik meg, amelyek immunológiai folyamatok során teszik tönkre az állkapocscsontot.

A tanulmány szerint a dohányzás nemcsak a fogakat és a foghúst károsítja, de szájüregrákot is okozhat. A dohány mennyiségétől függően a cigarettázóknak kétszer vagy akár hatszor nagyobb esélyük lehet a megbetegedésre.

Martina Pötschke-Langer, a DKFZ kutatója rámutatott, hogy Németországban évente tízezer ember betegszik meg szájüreg- és torokrákban, négyezer-ötszázan pedig bele is halnak, többségükben férfiak. 2007-ben a halállal végződő rákbetegségek listáján a férfiaknál a hetedik, a nőknél pedig a tizenhatodik helyen álltak ezek a betegségek.

A fogorvosoknak a jövőben sokkal erőteljesebben kell bekapcsolódniuk a dohányzás elleni harcba. "A német felnőttek 76, a fiataloknak pedig 66 százaléka jár évente legalább egyszer fogorvosnál. Ezek a látogatások jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy felvilágosítsák a dohányosokat a kockázatokra" – mondta Dietmar Oesterreich, a fogorvosi kamara alelnöke.

Németországban a felnőttek egyharmada dohányzik. Ugyanakkor – különösen a fiatalok körében – folyamatosan csökken a dohányzás mértéke.

Szólj hozzá!

Címkék: dohányzás

A bejegyzés trackback címe:

https://napimuffin.blog.hu/api/trackback/id/tr881986289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása